Enkele richtlijnen voor een vlot verloop van een reis naar Spanje

Moet u zich laten inenten om naar Spanje te reizen?

Inenten tegen ziekte is niet nodig voor het reizen naar Spanje.

Net als in alle delen van de wereld is het aanbevelenswaardig de tetanusprik geactualiseerd te hebben als u de natuur in of het platteland opgaat, zowel als de officiële inentingen kalender op orde te hebben.

Documenten:

  • Identiteitskaart:

U heeft alleen een geldig nationaal identiteitsbewijs of paspoort ( welke geldig is bij de heenreis en tot na de terugreis) nodig. Bovendien als een minderjarige met een identiteitsdocument reist, dient dit vergezeld te gaan van een ouderlijke toestemming.

Kinderen die nog geen identiteitskaart moeten hebben, best een Kids-ID aanvragen, doe dit tijdig. Indien de kinderen een andere naam hebben als de meereizende ouder, neemt u best contact op met de gemeente, eventueel is een geboorteakte nodig.

Wanneer uw kind met één ouder reist, staat het u vrij het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

  • Ziekteverzekering:

Vraag tijdig bij u mutualiteit een Europese verzekeringskaart aan en voor de mensen die reeds gepensioneerd zijn ook hiervan een attest van het ziekenfonds. (van beide documenten een voorbeeld hieronder)

  • Door de Europese verzekeringskaart, kan u in Spanje gebruik maken, indien nodig, van de gratis gezondheidszorg, wat u voor onverwachte onkosten kan behoeden.
  • Als gepensioneerde met attest, hebt u dan ook recht op goedkopere prijs medicatie.

 

  • Bancontact/Mister Cash en Maestro

    Bijna alle Bancontact/Mister Cash-kaarten zijn uitgerust met de Maestro-technologie. Hiermee kunt u ook in Europa* elektronisch betalen of geld afhalen aan automaten die het logo van Maestro of Cirrus dragen.  Voor een afhaling aan een geldautomaat kan een kleine kost worden aangerekend, die op het scherm van de automaat getoond wordt.